Wanneer verzeker je je auto allrisk?

0 Comments

Veel mensen sluiten standaard een allriskverzekering af voor hun auto. Dat is de meest uitgebreide autoverzekering, ook wel de cascoverzekering genoemd. Je verzekert daarmee schade die je per ongeluk bij anderen veroorzaakt én onverwachte en plotselinge schade aan je eigen auto. Het maakt daarbij niet uit wie aansprakelijk is voor die schade. Hartstikke fijn natuurlijk, maar daar betaal je wel een hogere premie voor. En veel auto’s die allrisk verzekerd zijn, zijn die hogere premie eigenlijk niet (meer) waard. Hoe bepaal je of jouw auto oververzekerd is?

Vuistregel

Als vuistregel geldt dat een cascoverzekering passend is als je auto aan één of meer van de onderstaande punten voldoet:

  • Je auto is nieuw;
  • Je auto is jonger dan 5 jaar;
  • De nieuwwaarde van je auto is € 50.000 of hoger.

 

Elke situatie is anders

Bel nu niet meteen je verzekeraar om je dekking aan te passen omdat je auto net 5 jaar is geworden, maar stel jezelf eerst eens de volgende vragen:

  • Ben je afhankelijk van je auto, bijvoorbeeld voor je werk?
  • Heb je voldoende financiële ruimte om bij schade een grote reparatie aan je auto zelf te betalen?
  • Stel dat je je auto morgen total loss rijdt, heb je dan voldoende financiële ruimte om zelf een andere auto te kopen?
  • Bedenk dat je bij schade maximaal de dagwaarde van je auto terugkrijgt. Is die hoog genoeg om grote schades van te herstellen of een andere auto van te kopen?
  • Heb je een private leasecontract dat je verplicht om je auto allrisk te verzekeren?

Heb je een groot probleem als je auto wegvalt en heb je niet de financiële middelen om je auto bij schade te laten repareren of te vervangen, dan is het verstandig om je allriskverzekering te houden. Red jij je wel als je auto na een ongeval niet meer te gebruiken is en vind je je premie wat aan de hoge kant? Overweeg dan om te downgraden naar een beperkt cascoverzekering. Je hebt dan dekking voor schade door oorzaken als brand, storm en (poging tot) inbraak en diefstal. Ook het herstellen van sterretjes en barsten in je ruiten wordt vergoed.

Let wel goed op: downgraden kan altijd, maar upgraden kan zeker met een wat oudere auto lastig zijn. Soms is je achteraf bedenken dus geen optie. Twijfel je nog over of je dekking wel een treetje naar beneden kan, overleg dan eens met een verzekeringsadviseur of kijk hier voor meer informatie over het kiezen van de juiste dekking voor je autoverzekering.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *