Tips voor een veilige rijstijl

0 Comments

Als je net je rijbewijs hebt gehaald, rijd je waarschijnlijker wat voorzichtiger dan een al ervaren bestuurder. Je hebt natuurlijk al wat ervaring, maar het is toch een stuk spannender om écht helemaal alleen te rijden. Maar ook ervaren bestuurders blijven continu hun rijvaardigheden verbeteren. Veilig en geconcentreerd rijden is het allerbelangrijkste als het gaat om verkeersveiligheid. Je zult vast denken ”dan moet ik langzaam rijden”; dit is echter niet het geval. Integendeel, langzaam rijden kan juist gevaarlijker zijn! Hoe moet je het dan wel doen? Lees gauw verder!

De juiste snelheid

Het klinkt als iets heel simpels, maar hier gaat het vaak fout: te hard of te langzaam rijden. Het belangrijkste is dat je jouw snelheid aanpast aan die van de overige weggebruikers. Is er een file? Dan gaat het verkeer voor je ook automatisch langzamer rijden en hier pas je jouw snelheid dus weer op aan. Maar ook te langzaam rijden is gevaarlijk: bestuurders van achter komen veel harder aanrijden en moeten dan hard remmen willen ze niet tegen jou aanbotsen.

Blijf geconcentreerd

Ook al heb je al honderd keer op diezelfde doorgaande weg gereden, blijf gefocust en rijd alsof je er voor de eerste keer oprijdt. Je weet namelijk nooit waar opeens een auto of fietser vandaan komt. Ga dus niet op de automatische piloot rijden maar anticipeer op de situatie en het overige verkeer.

Anticiperen

Dit zul je vast honderd keer tijdens je rijlessen gehoord hebben van je instructeur: anticiperen, anticiperen, anticiperen. Goed in je spiegels kijken en geconcentreerd op het verkeer voor je letten. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een school die in de buurt, vrachtwagens die voorbij rijden of niet oplettende spelende kinderen. Wees je daarom altijd bewust van potentieel gevaar en maak alvast een plan als toch opeens iets gebeurt. Vaak vinden mensen het eng om langs een grote vrachtwagen te rijden of om er een tegemoet te rijden. Maar wees gerust: een chauffeur moet een vrachtwagen theoriecursus afronden net zoals praktijklessen volgen en weet dus wat-ie moet doen. Wees vooral niet bang en blijf zelfverzekerd rijden!

Veilig rijden begint dus bij jezelf. Houd het verkeer dus goed in de gaten en anticipeer op situaties. Geïnteresseerd in meer informatie? Ga dan naar

abcrijopleidingen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *