Alles wat u moet weten over chiptuning

0 Comments

In onderstaande blog wordt alles uitgelegd over de voordelen van chiptuning, hoe het in zijn werk gaat. Maar first things first, eerst leggen we uit hoe chiptuning werkt.

 

Hoe werkt chiptuning?

Moderne turbomotoren worden aangestuurd door een ECU (Electronic Control Unit). Door in deze ECU aangepaste software te plaatsen waarin de hoeveelheid brandstoftoevoer en turbodruk wordt aangepast is een 25 tot 30% toename van het vermogen mogelijk. Dit wordt dus chiptuning genoemd. 

 

Eerst wordt de originele software uitgelezen en aangepast. Daarna wordt het dus weer terug geplaatst. Bij een gelijke rijstijl zal uw auto 5 tot 10% zuiniger zijn, mits u hetzelfde blijft rijden. Dit is echter vaak niet het geval omdat het vaak te verleidend is om even het gas in te trappen. Over andere voordelen gaan we het straks hebben. 

 

Verschillende chiptuning opties

Tegenwoordig zijn er verschillende tuning opties. De meest standaard optie is OBD-tuning. Hierbij wordt de chip ‘geflashed’ via het OBD-inteface, de interface die door automonteurs gebruikt wordt om storingen uit te lezen.  

Dan is er ook nog BDM-tuning, bij sommige moderne ECU’s is het niet mogelijk om via de OBD-poort te tunen. Daarom wordt bij BDM-tuning de software via de BDM-poort, die zich op de ECU zelf bevindt geplaatst. Dit kost meer werk en is foutgevoeliger. 

Ook is er de Powerpox, een powerbox is een apparaat wat tussen de zenders en ECU worden geplaatst en geeft lagere gegevens naar het motormanagement dan wat de zenders zelf aangeven.

Als laatste optie bestaat nog een externe ECU, hierbij wordt een eigen kastje met eigen software aan het motormanagement gekoppeld en is tegenstelling tot de powerbox een betrouwbare manier om te tunen. Ook heeft het een bijkomend voordeel dat de auto verder origineel blijft, en zelf de tuning makkelijk kan verwijderen.

 

Voordelen van chiptuning 

 De voornaamste reden om te chiptunen is het verbeterde prestatievermogen. Door te chiptunen gaat uw prestatievermogen zo rond de 25/ 30% omhoog. Dit heeft een aanzienlijk verschil op uw rijvermogen. Daarnaast rijdt een auto na het tunen directer en met meer souplesse. Bij een onveranderde rijstijl bespaart u ook nog zo rond de 10% aan brandstof omdat het rendement van uw motor wordt verhoogd. Andere voordelen van chiptuning zijn:

 

  • Minder schakelen, meer rijplezier
  • Betere prestaties
  • Schonere verbranding
  • Een rustig lopende motor die minder hoeft te werken voor gelijke prestaties
  • Economischer brandstofverbruik bij gelijk rijgedrag

 

Al met al heeft het chiptunen van uw auto veel voordelen. Het mooiste is om uw auto via OBD-tuning te laten tunen. Dit werkt het best en zorgt niet voor problemen. Houd er wel rekening mee dat wanneer u al uw extra vermogen gebruikt, uw brandstofverbruik niet zal verlagen. We hopen dat we u genoeg hebben geïnformeerd over chiptuning. Wilt u uw auto laten chiptunen, neem dan nu contact op met een chiptuning expert

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *