Magazijntruck – de rollende alleskunner bij voorraadverwerking

0 Comments

De wereld van de magazijntruck is nogal complex, zeker als je voor het eerst winkelen gaat voor rijdend en tillend materieel in je magazijn. Je kunt stapelaars, vorkheftrucks en zijladers natuurlijk tweedehands kopen. Dat scheelt in prijs. Maar je verliest dan wel aansluiting met het moderne materieel dat zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk is vervaardigd. Ook als je tweedehands elektrische magazijntrucks zou aanschaffen, dan nog mis je de laatste uitvindingen van de accutechnologie. Moderne batterijen zijn heel wat meer mans dan de vorige generaties accu’s kunnen waarmaken.

Je voorraadstroom vereist een bepaald type magazijntruck

Hoe je wagenpark aan magazijntrucks eruit komt te zien, is sterk afhankelijk van het type goederen dat je opslaat en vervoert. En van de omvang en de ruimtewerking van je magazijn en/of voorraadhal. Gaat je goederenstroom bijvoorbeeld via LIFO, dan heb je andere stellingen maar ook een iets ander wagenpark nodig dan een goederenstroom die via FIFO verloopt. LIFO betekent ‘Last In-First Out’ en is standaard bij goederen die houdbaar zijn. FIFO betekent ‘First In-First Out’ en is gebruikelijk als je goederen hanteert waar een houdbaarheidsdatum op zit. Het is logisch dat je magazijntruck wordt afgestemd op de inrichting van je magazijn. Stel, je kunt je stellingen goed hoog bouwen. Dan moet je wel een type magazijntruck hebben dat die hoogte ook kan bereiken. Of je hebt vrij smalle paden tussen de stellingen. Dan heb je heftrucks nodig die rond hun eigen as kunnen draaien zodat ze niet heen en terug hoeven te bewegen.

De magazijntruck – alleen voor onderdak of ook voor buitenwerk?

Het is ook van belang of je de trucks alleen binnen laat rijden. Of dat ze hun til- en verrijdwerk ook buiten tussen de stapelplaatsen doen. Voor buitenwerk heb je wel een heftruck nodig die de weersomstandigheden goed aan kan. Voor binnen gelden er trouwens ook allerlei restricties. Breng eerst even in kaart hoe het met de hoogte en breedte van al je toegangen en deuren zit. De heftrucks moeten wel ongehinderd hun werk kunnen blijven doen en de diverse ruimtes gemakkelijk in- en uitgaan. Bekijk je vloeren ook. Zijn die stevig genoeg voor zwaar materieel? Hoe glad of hellend zijn je werkvloeren? Dat heeft onder andere weer consequenties voor het type banden van je magazijntrucks; bijvoorbeeld luchtbanden of volrubber banden. Rijden je heftrucks veel of staan ze meer stil om te draaien? In het eerste geval is het rijdcomfort dan ook een puntje.

Tweedehands? Twee keer nadenken

Ga je toch liever voor gebruikt materieel, gezien de kosten? Vergelijk de nieuwe modellen dan wel eerst met de oude. Want de aanschafprijs is niet alles. Check hoeveel energie de modellen gebruiken, hoe het onderhoud is geprijsd en waarin de magazijntrucks onderling qua functies in verschillen. Wel is het zo dat tweedehands stapelaars soms een goede optie zijn boven nieuwe exemplaren. 

Houd je wagenpark divers

Hoe kan een wagenpark eruitzien in je magazijn? Hier een korte opsomming van de magazijntruck in zijn vele gedaantes:

  • Handpallettruck
  • Elektrische pallettruck
  • Orderpicker
  • Stapelaar
  • Reachtruck
  • Smallegangentruck
  • Elektrische trekker
  • Zijlader

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *