Kun je schade aan de autolak zelf herstellen?

0 Comments

autolak

Of het nu gaat om gebruikssporen zoals krassen en deuken in de autolak of schade aan de carrosserie ten gevolge van een ongeval, waar moet je rekening mee houden bij het herstellen en bijwerken van schade aan de autolak?

Herstellen van schade aan de autolak

Kleine beschadigingen in de autolak als gevolg van steenslag of krassen op blootgestelde plaatsen zoals deuren en motorkap, kun je goedkoop zelf of tegen relatief lage kosten door een vakman laten repareren. Dit houdt niet alleen het uiterlijk van de auto op zijn best, maar zorgt er ook voor dat hij zijn waarde behoudt wanneer hij wordt doorverkocht. Bovendien wordt het risico op roestvorming verminderd en de levensduur van het voertuig geoptimaliseerd. Deze opties zijn beschikbaar voor snelle lakreparaties waarmee bijvoorbeeld steenslag of oppervlakkige krasjes kunnen worden weggepoetst:

  • Service voor professioneel onderhoud van voertuigen in garages.
  • Smart Repair of spotrepair in gespecialiseerde bedrijven, werkplaatsen of ateliers van de carrosserie- en schildersbranche.
  • Autolak reparatiesets en lakstiften voor doe-het-zelf reparaties.

Hoe zelf lakschade herstellen

Moderne autolakken zijn opgebouwd uit verschillende lagen grondverf, plamuur, kleur en blanke lak. Als het lakwerk ernstig is beschadigd door krassen, steenslag of roest, wordt professionele reparatie aanbevolen. Bijvoorbeeld door Smart Repair in een werkplaats, waardoor het lakwerk er weer zo goed als nieuw uitziet. Dit is vooral merkbaar bij metallic lak, waar anders gerepareerde plekken snel in een negatief licht opvallen door de effecten van lichtreflecties. Als je echter geld wilt besparen, kun je kleine beschadigingen aan het lakwerk zelf repareren.

Poets de kleine krasjes weg

Als alleen de blanke lak is beschadigd, kunnen autokrassen worden verwijderd door een in de handel verkrijgbaar autopoetsmiddel aan te brengen. Daartoe mag de verf tijdens de werkzaamheden niet aan de zon worden blootgesteld en moet de behandelde verfplek van tevoren worden schoongemaakt en volledig droog zijn.

Verwijder krassen

Als de laklaag ook beschadigd is, kunnen krassen zelf worden verwijderd met behulp van een autoreparatieset. Dit bevat schuurmateriaal, polijstmiddel en laatste polijstmiddel. Het is belangrijk dat na het schuren van het beschadigde gedeelte van de verf, het schuurstof wordt verwijderd voordat het eerste polijstmiddel wordt aangebracht.

Repareren van steenslag

Als de lak door een steenslag is beschadigd, kan de plek worden bijgewerkt met een lakstift. In de handel zijn diverse sets verkrijgbaar. Sets met schuurmateriaal, een lakstift met penseel en een fles blanke lak voor de definitieve verzegeling. Het is belangrijk dat de aangebrachte verfkleur dezelfde is als de oorspronkelijke kleur en overeenkomt met de kleurcode van de fabrikant.

Verwijder roestschade en diepe krassen

Is de lak afgebrokkeld door corrosie of door een diepe kras tot op de grondlaag is beschadigd? In dat geval moeten er verschillende stappen worden gevolgd. Zo moeten bijvoorbeeld losse verfresten en roest worden verwijderd voordat roestomvormer, primer en plamuur worden gebruikt. Na schuren en ontvetten kunnen verf en blanke lak uit de spuitbus worden aangebracht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *